Yhteishankintojen esiselvitystä kehitettiin
Kustakin uudesta yhteishankinnasta tehdään kattava esiselvitys. Vuonna 2023 esiselvityksen sisältöä, käsittelyprosessia ja ohjeistusta kehitettiin.
Esiselvityksen tekeminen on jaettu kahteen osaan: Ensin tulevat yhteishankinnat hyväksytään johtoryhmässä lisättäväksi kilpailutuskalenteriin. Esiselvityksen valmistuttua esiselvitys tuodaan johtoryhmään hyväksyttäväksi.
Uudistustyössä lisättiin esiselvityksen laatimiseen osallistuvien asiantuntijoiden määrää. Tulevan yhteishankinnan toimintamallin määrittämiseen osallistuvat kategoriapäällikön lisäksi juristi ja kilpailuttamiskonsultti sekä tarvittaessa hankintojen tuki -yksikön hankinta-asiantuntija ja juristi. Lisäksi esiselvitys käsitellään asiakkuusyksikön kanssa ennen johtoryhmälle esittelyä.
Riskiarviointi, tietosuoja ja varautuminen mukaan esiselvitykseen
Myös esiselvityksen sisältöä uudistettiin. Esiselvitykseen lisättiin riskien arviointi, jonka laatimisessa apuna toimii Hanselin turvallisuusryhmä. Lisäksi luokitellaan yhteishankinnan tietosuojataso yhdelle kolmesta tasosta sen mukaan, onko hankinnassa erityisiä tietosuojan tarpeita, ja onko tarpeen tehdä vaikutusarviointi tai muutoksia sopimusehtoihin. Samoin luokitellaan yhteishankinnan tietoturvataso kolmelle tasolle sen mukaan, käsitelläänkö yhteishankinnassa turvallisuusluokiteltua, kriittiseksi arvioitua tai salassa pidettävää tietoa.
Esiselvityksessä arvioidaan myös tulevan yhteishankinnan varautumistaso jollekin kolmesta tasosta sen mukaan, onko yhteishankinnan toimivuudella merkitystä normaaliajan häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa asiakkaiden toiminnan kannalta. Myös vaihtoehtoisten hankintakanavien tarve arvioidaan tässä yhteydessä.
Jatkossa jo esiselvityksessä kartoitetaan myös hankintaan kohdistuvia harmaan talouden riskejä.
Esiselvityksen yhteydessä tehtävää segmentointia hankinnan kohteen monimutkaisuuden ja toimittajamarkkinoiden hallittavuuden näkökulmasta uudistettiin. Segmentoinnissa otetaan huomion hankittavan tuotteen tai palvelun ominaisuudet, hankinnan asiakasnäkökulma, toimitusprosessi ja hankinnan kohteesta aiheutuvat osaamis- ja resurssivaateet. Toimittajamarkkinoiden näkökulmasta otetaan huomioon toimialan ominaispiirteet, toimittajamarkkinoiden tilanne sekä tulevan yhteishankinnan houkuttelevuus. Segmentointiin lisättiin laajasti ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun, taloudellisen vastuun ja innovaatioiden näkökulmia sekä hankinnan kohteen vaativuuden että toimittajamarkkinoiden hallittavuuden kannalta.
Esiselvityksen yhteydessä tehdään myös vastuullisuusanalyysi uudella tavalla suoraan toiminnanohjausjärjestelmään. Tässä projektin vastuuhenkilöitä tukee Hanselin vastuullisuusryhmä.
Yhteishankintojen toimintamallit
Laaja ryhmä Hanselin asiantuntijoita laati uuden ohjeistuksen tulevien yhteishankintojen toimintamallien valinnasta, kun esiselvitysprosessia ja ohjeistusta uudistettiin. Tavoitteena oli löytää parhaat käytännöt ja tehdä yhteishankinnoista mahdollisimman helppokäyttöisiä ja edistää samalla markkinoiden toimivuutta.
Toimintamalliohjeessa kuvataan erilaiset yhteishankintojen muodot. Mahdollisia ovat
- yhden toimittajan puitejärjestely
- useamman toimittajan puitejärjestely
- dynaaminen hankintajärjestelmä.
Puitejärjestelyssä ehdot voi olla sitovasti sovittu tai niistä osa voi olla jätetty avoimiksi, jolloin toimittajavalinnan mekanismina on kevennetty kilpailutus. Myös niin sanottu hybridimallin puitejärjestely on mahdollinen. Tällöin määritettyjä kiinteitä ehtoja noudattamalla toimittaja voidaan valita suoraan esimerkiksi etusijajärjestyksellä tai jos ehdoista poiketaan, kevennetyllä kilpailutuksella. Dynaaminen hankintajärjestelmä voi olla puitejärjestelymäinen, niin sanottu perusmallinen, tilaustyyppinen tai toimittajarekisterimäinen.
Hanselin kilpailutusprojekteissa työskentelevien asiantuntijoiden työohjeessa annetaan vinkkejä yhteishankinnan valmistelu-, kilpailutus- ja sopimusvaiheeseen sekä esimerkkejä toimintamallien toimivuudesta ja käyttömahdollisuuksista eri hankinnoissa. Lisäksi otetaan kantaa mallien heikkouksiin sekä tilanteisiin, joissa kukin toimintamalli voi aiheuttaa ongelmia.
Uusi ohjeistus otettiin käyttöön syksyllä 2023, mistä lähtien uudet esiselvitykset on tehty uudella mallilla.
Sinua voi myös kiinnostaa
Yhteishankintojen kehitys
Vuonna 2023 oli yhteishankinnoissa kilpailuttamisen suhteen rauhallisempi vuosi.
Yhteishankintojen käytön tukea tekemässä
Työvälineiden ja toiminnan kehittäminen, resurssit ja yhteistyö sekä vaikuttavuus – näihin sanoihin voidaan tiivistää yhteishankintojen tuen saavutukset sekä osaltaan myös haasteet vuoden 2023 aikana.
Compliance-kertausharjoitukset kiinnostivat
Hanselin liiketoiminnan perustana ovat lainmukaisuus, läpinäkyvyys ja riippumattomuus.