Katsaus vuoden 2023 tapahtumiin
Vuonna 2023 käynnistyi kasvustrategian toimeenpano, jossa lähtökohtana on asiakkaan saama lisäarvo. Hanselin visiona on olla asiakkaan ensisijainen hankintakumppani ja tehtävänä on lisätä tuottavuutta Suomen julkishallintoon vaikuttavilla hankinnoilla. Hansel toimii eettisesti ja tehokkaasti tarjoten samalla erinomaisen palvelukokemuksen asiakkailleen. Vastuullisuustyö on valttimme jatkossakin, ja tätä työtä Hanselissa tehdään jatkuvasti parantaen. Yhtiön työntekijät ovat julkisten hankintojen parhaita osaajia, jotka arvostavat työtään ja toisiaan. Hanselin työkulttuuri kannustaa jatkuvaan oppimiseen, yhteisöllisyyteen ja hyvään yhteishenkeen.
Geopoliittisen tilanteen muuttuminen ja pandemia nostivat varautumisasioiden merkitystä, ja vuonna 2023 yhtiössä toteutettiin varautumisen kehitysprojekti. Yhteishankinnoissa otettiin käyttöön hankintojen kriittisyysluokittelu ja siihen perustuvat toimenpiteet. Hansel varmistaa myös oman toimintansa jatkuvuuden häiriötilanteissa ja huolehtii yhteishankintojen varautumisasioista yhteistyössä asiakkaiden ja sopimustoimittajien kanssa.
Inflaatiotilanne alkoi loppuvuonna helpottaa. Poikkeuksellisiin olosuhteisiin perustuvia hinnankorotusesityksiä saatiin sopimustoimittajilta enää vähän. Hinnankorotuksia hyväksytään vain harkiten ja sopimukseen perustuen. Toimittajien tulee hinnankorotusesityksen perusteeksi pystyä todentamaan kustannustason nousu.
Vuosi 2023 oli vilkas tapahtumavuosi, ja erilaisiin tilaisuuksiin osallistui lähes 2 600 asiakasta ja toimittajaa. Hansel oli mukana 62 eri tapahtumassa, joista kahdeksan oli webinaareja, 48 infotilaisuuksia yhteishankinnoista sekä kuusi tapahtumaa, joissa Hansel oli mukana omalla osastolla. Webinaareja järjestettiin sekä asiakkaille että sopimustoimittajille, ja aiheita olivat muun muassa yhteishankinnat ja niihin liittyvät minikisat, ICT ja Hanselin verkkopalvelu. Asiakasfoorumi kokoontui kolme kertaa, ja käsiteltyjä aiheita olivat muun muassa hankintalaki, ostolaskujen analysointi ja hallitusohjelman hankintoihin liittyvät kirjaukset.
Hanselin asiakas- ja toimittajatyytyväisyyttä seurataan säännöllisesti. Vuotta 2023 koskevat kyselyt toteutettiin tammikuussa 2024. Asiakastyytyväisyyskyselyn arvosanojen keskiarvo asteikolla 1–5 oli 4,19 (edellinen vuosi 4,15) ja toimittajatyytyväisyyskyselyssä 4,06 (edellinen vuosi 4,01). Yhteishankintojen tukiyksikkö tarjoaa palveluita liittyen 50 yhteishankintaan, joissa asiakas tekee toimittajavalinnan minikilpailutuksella. Tämän yksikön asiakastyytyväisyys toimeksiantojen osalta oli 4,53 vuonna 2023 (4,61 vuonna 2022).
Pääministeri Petteri Orpon hallituksen kesällä 2023 julkaistuun hallitusohjelmaan on kirjattu lukuisia hankintalakiin liittyviä muutoksia, joiden valmistelu alkanee keväällä 2024. Muutokset vaikuttavat toteutuessaan myös Hanselin kilpailutuksiin lisäten hallinnollista taakkaa. Toisaalta hallitusohjelmassa suhtaudutaan yhteishankintayksiköihin myönteisesti. Hallitusohjelmassa on myös varautumiseen liittyviä kirjauksia, jotka vaikuttavat myös Hanselin toimintaan.
Hankintalain muuttamista koskeva hallituksen esitys (HE 102/2023 vp) annettiin eduskunnalle joulukuussa 2023. Muutosehdotukset koskevat muun muassa hankintojen ilmoittamisvelvoitetta ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston valvontamenettelyn aikarajojen pidentämistä. Vireillä olevalla lakiehdotuksella ei ole olennaisia vaikutuksia Hanselin toimintaan. Oikeusministeriön asettaman julkisuuslain ajantasaistamista koskeva työryhmä julkaisi mietintönsä joulukuussa 2023. Mietinnössä ehdotetaan tietojen julkisuutta koskevien säännösten ulottamista julkisomisteisiin yhtiöihin sekä eräiden säännösten muuttamista. Muutosten johdosta yhtiömuodossa toimivat hankintayksiköt tulisivat tietojen julkisuutta koskevissa kysymyksissä vastaavan sääntelyn piiriin kuin Hansel. Varautumisvelvoitteiden laajentamista valmistellaan oikeusministeriössä. Valmiuslain muutoksella olisi toteutuessaan vaikutuksia myös Hanseliin.
Lokakuussa 2023 alkoi sisämarkkinoita vääristävistä ulkomaisista tuista annetun asetuksen (EU) 2022/2560 soveltaminen. Asetus edellyttää arvoltaan merkittävissä hankinnoissa tarjoajien selvittävän kolmansista maista saadut taloudelliset tuet, minkä jälkeen komissio tutkii tukien soveltumisen sisämarkkinoille ja voi kieltää hankintasopimuksen tekemisen. Joulukuussa 2023 tuli voimaan pakottamisen vastainen asetus (EU) 2023/2675, jonka mukaan komissio voi tutkia kolmansien maiden pakottamistoimia ja määrätä täytäntöönpanoasetuksella muun muassa hankintoihin liittyviä velvoitteita, kuten velvoittaa hankintayksiköt sulkemaan tarjouskilpailuista pakottamiseen syyllistyneistä kolmansista maista tulevia tarjouksia tai oikaista kyseistä maista tulevien tarjousten pistemääriä tarjousten vertailussa. Kesällä 2023 tuli voimaan EU:n akkuasetus (EU) 2023/1542, jossa velvoitetaan hankintayksiköt huomioimaan akkujen elinkaaren ympäristövaikutukset. EU:ssa on vireillä lisäksi useita muitakin erityisesti julkisten hankintojen vastuullisuusnäkökulmiin vaikuttavia lainsäädäntöehdotuksia, kuten yritysvastuudirektiivi (COM (2022) 71 final), energiatehokkuusdirektiivi (COM (2021) 802 final), NetZeroIndustryAct (COM (2023) 161 final) sekä raskaiden ajoneuvojen hiilidioksidinormeja koskeva asetus (COM (2023) 88).
Hansel on mukana valtiovarainministeriön asettamassa yhteishankintojen koordinaatioryhmässä sekä jäsenenä että sihteeristössä. Työryhmän toimikausi on 1.1.2023–31.12.2024. Lisäksi Hansel oli vuoden aikana mukana myös muissa hankkeissa, kuten valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton yhteisessä Hankinta-Suomi-toimenpideohjelmassa ja työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamassa Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomaisessa osaamiskeskuksessa (KEINO).
Hansel jatkoi julkisten hankintojen ilmoituskanavan (Hilma) kehittämistä valtiovarainministeriön toimeksiannosta. Hankkeen rahoituksesta vastaa valtiovarainministeriö, ja hankkeeseen liittyvä laskutus liiketoiminnan muissa tuotoissa oli 1 692 tuhatta euroa vuonna 2023 (1 437 tuhatta euroa vuonna 2022). Lisäksi yhtiössä tehtiin useita muita kehitysprojekteja, kuten verkkosivuston ja toiminnanohjausjärjestelmän (XRM) kehittäminen, minikisatoiminnallisuuksien rakentaminen ja ajoneuvopalvelun uudistaminen. Vastuullisuuden osa-alueella ensimmäinen kolmannen tahon tekemä vastuullisuusauditointi siivouspalveluista saatiin päätökseen. Yhteishankintojen vastuullisuusanalyysiprosessi siirrettiin toiminnanohjausjärjestelmään, mikä mahdollistaa aikaisempaa paremman raportoinnin asiakkaiden suuntaan.
Hanselilla oli vuoden 2023 lopussa markkinaoikeudessa vireillä kaksi valitusta. Yhtiöllä ei ole vuoden 2023 lopussa valituksia vireillä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Hansel ei saanut vuonna 2023 päätöksiä markkinaoikeudesta tai korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Hansel seuraa julkisten hankintojen käsittelyä Euroopan unionissa. Hansel on mukana Euroopan valtioiden keskeisten yhteishankintayksiköiden yhteistyöryhmässä. Tässä ryhmässä on Hanselin lisäksi lukuisa määrä eurooppalaisia yhteishankintayksiköitä, kuten Tanskan SKI, Ruotsin Kammarkollegiet ja Adda, Itävallan BBG, Italian Consip ja Portugalin ANCP.
Hanseliin Compliance-toiminto vastaa eettisten ohjeiden ja liiketoimintaperiaatteiden sekä eettiseen toimintaan liittyvän ohjeistuksen ajantasaisuudesta, tukee henkilöstöä eettiseen toimintaan liittyvissä kysymyksissä, järjestää koulutuksia sekä käsittelee mahdollisia väärinkäytösilmoituksia. Toiminto raportoi vuosittain yhtiön hallitukselle.
Kestävä kehitys, ympäristötekijät ja harmaa talous
Vastuullisuus, varautuminen ja harmaan talouden torjuntaan liittyvät asiakokonaisuudet julkisissa hankinnoissa ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin. Hansel noudattaa toiminnassaan vastuullisuuden periaatteita valtioneuvoston linjausten mukaisesti. Vastuullisuusraportointi on vakiintunut osaksi yhtiön vuosittaista raportointia, ja raportissa kerrotaan yksityiskohtaisesti vastuullisuuteen liittyvistä toimenpiteistä. Osana vastuullisuustyötä kiinnitetään erityistä huomiota toiminnan kilpailuvaikutuksiin ja markkinoiden toimivuuteen.
Olennaiset tapahtumat tilikauden päättymisen jälkeen
Liiketoiminnassa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia tilikauden päättymisen jälkeen.
Vuoden 2024 näkymät ja tavoitteet
Yhtiössä jatketaan kasvustrategian toteutusta toimenpidesuunnitelman mukaisesti. Strategiakauden tavoitteena on aikaansaada merkittävää kasvua yhteishankinnoissa.
Lue myös: Riskit ja riskien hallinta